9 ianuarie 2009

Sighisoara - oras medieval










Prezentare Sighisoara

Perigrinul transilvan in peripluul prin aceste mirifice meleaguri, ajuns in inima tarii, ajuns in `Perla Transilvaniei`, are de ales dintr-o multitudine de obiective turistice pe cele mai reprezentative.

In drumul spre Cetate, pe partea stanga, este Casa memoriala si bustul marelui savant Hermann Oberth (1894-1989). S-a nascut in Sibiu, in 1894; isi urmeaza familia la Sighisoara unde tatal sau Julius isi practica profesia de medic (este unul dintre intemeietorii Spitalului municipal). Timp de 8 ani a invatat la Gimnaziul din Deal, dupa care cu intamplarile de primul Razboi Mondial, studiaza la Munchen si Neidelberg.Se intoarce in tara unde activeaza ca profesor in Sighisoara si Medias. De aici se urca spre Poarta Principala de acces, aflata sub simbolul orasului Spre stanga, urmand traseul zidurilor acestei cetati in lungime totala de 930 metri, din cele 14 turnuri pe care le-a avut in perioada de glorie, au mai ramas in picioare 9.Primul este Turnul Cu Ceas.


Turnul cu ceas. Simbol al orasului Sighisoara
Turnul cu Ceas a fost initial un turn de poarta cu maximum doua niveluri. In forma actuala masora 64 m inaltime si este o prisma dreptunghiulara cu ziduri masive,cu patru niveluri,un balcon si un acoperis in stil baroc realizat in 1677 de trei mesteri straini.Cele patru turnulete de la baza acoperisului semnifica autonomia judiciara a orasului.
Pana in 1556, la primul etaj a fost sediul primariei orasului. In anul 1894 Turnul cu Ceas a fost supus unei restaurari generale,s-au asezat tigle smaltuite pe acoperis,iar pe fata dinspre orasul de jos s-au pictat cele doua embleme si insciptia care aminteste momentele cele mai importante ale monumentului. Din 1898 turnul a fost transformat in muzeu.





Ceasul si figurinele

Pe ambele fatade ale turnului exista cate un cadran urias de ceasornic si nisele cu figurine. Nisa de pe fatada dinspre cetate contine urmatoarele figurine:jos in stanga Pacea cu trompeta si ramura de maslin;in dreapta tobosarul care bate sferturile si orele intr-o `toba` de bronz; la mijloc cele doua statui feminine mari,cu rochii albastre,reprezentand Dreptatea si Justitia;la acelasi nivel mai sunt doua figurine mici care reprezentau Ziua si Noaptea, marcand de fapt ziua de lucru a meseriasilor din cetate.
In nisa de pe fatada dinspre Orasul de Jos avem
urmatoarele: jos in dreapta Calaul; in stanga cel de-al doilea tobosar care marcheaza scurgerea timpului.Deasupra lor se afla o instalatie rotativa pe care sunt fixate cele sapte figurine de stejar pictat reprezentand cele sapte zile ale saptamanii,cu vestimentatia si atributele unor divinitati din Panteonul greco-roman si german,purtand pe cap simboluri din alchimia medievala. Prima atestare documentara a ceasului si a figurinelor dateaza din 1648. Astazi vechile mecanisme nu mai exista, actualul mecanism fiind cumparat din Elvetia in 1906 pentru suma de 4000 de coroane.



8 ianuarie 2009

Melancolie de toamna!






Cateva poze de toamna, astept critici!

Salut, ma numesc Panait Andrei! Am deschis acest blog pentru a expune cateva dintre pozele facute de mine si pentru a posta cateva sau mai multe:D lectii de fotografie/corel/photoshop! Daca aveti vreo nelamurire despre fotografie(orice fel de nelamurire ex:reglarea aparatului foto, editare foto.... orice)sa trimiteti un mail la pnt.foto@gmail.com si o sa raspund pe blog cat de repede posibil! Va multumesc!

About Me

Fotografia mea
Panait Andrei Marian
Sunt un simplu om care face ceea ce ii place. Contact: panaitandrei@fotopnt.com
Vizualizați profilul meu complet

Persoane interesate